Dominante

23.11.2023 klo 19.00 – 21.00

https://kuoromusiikinkausikonsertit.fi/konsertti/saloilla

Luonnon tila ja meille suomalaisille erityisesti metsät ovat puhuttaneet laajalti, ja syystä! Dominanten syksyn kausikonserttikuoro- ohjelmisto on näkökulma metsään ja taiteilijaan. Kuoromusiikissa havainnollistuu, miten romanttissävyinen metsäkuvitelma ruusuisine tuoksuineen menneiltä vuosikymmeniltä on viime vuosina saanut toisenlaisia sävyjä. Konserttimme teokset tarjoavat siis paitsi jyrkän kontrastin, myös aidon huolen siitä, millaisen metsän jälkeemme jätämme. Huoli ei ole vain kotimainen, sillä musiikkia on koottu myös muualta Euroopasta ja Kanadasta. Kanadalaisen Katerina Gimonin ”She was Wildernes” Saudi-Arabialaisen Waad Tarikin runoon on väkevä kannanotto luonnon puolesta ja kuullaan nyt ensi kerran Suomessa.

OHJELMA

Leevi Madetoja (1887-1947)

Metsän kuninkaalle 

San. Kanteletar

Toivo Kuula (1883-1918)

Omenapuut

San. V.A.Koskenniemi

Pekka Kostiainen (1944-)

Hiilellä piirretyt puut

Tuomas Holopainen (1976-), arr. Jaakko Mäntyjärvi (1963-)

Kuolema tekee taiteilijan

David Wikander (1884-1955)

Kung Liljekonvalje 

San. D.Wikander

Lars-Johan Werle (1926-2001)

Trees 

San. E.E.Cummings

Felix Mendelssohn (1809-47)

Abschied vom Walde 

San. Wilfried von der Neun

Katerina Gimon (1993-)

She was Wildernes 

San. Waad Tarik

Edward Elgar (1857-1934)

My Love Dwelt 

San. Andrew Lang

Yrjö Hjelt (1953-)

Dalen 

San. Solveig von Schoultz

Peteris Vasks (1946-)

Mūsu māšu vārdi 

San. Māris Čaklais

Kuoron esittely

Suomalainen moderni musiikki on eräs Dominanten ohjelmiston tärkeimmistä painopistealueista. Pelkästään edellisen vuosikymmenen aikana Dominante on tilannut ja kantaesittänyt yhteensä kymmenen uutuusteosta kahdeksalta eri nykysäveltäjältä. Klassikkosäveltäjät Sibelius ja Kuula ovat dominantelaisille erityisen läheisiä ja kuuluvat etuoikeutetusti kuoron vakio-ohjelmistoon. Dominante on levyttänyt 22 kertaa ja taltioinut levyilleen suomalaisten sekakuoroteosten helmiä, joululauluja, teekkaritunnelmaa sekä osan tilausteoksistaan. Levy-yhtiö BIS:in kanssa julkaistut Sibelius-levyt ovat saaneet runsaasti kansainvälistäkin huomiota. Dominanten omat levyt Raudan kirous ja Lempeä on valittu vuoden kuorolevyiksi.

Vuosittain Dominante kutsutaan esiintymään Suomen eturivin orkesterien kanssa. Viime vuosina kuoro on tehnyt säännöllisesti yhteistyötä erityisesti Sinfonia Lahden ja Lohjan kaupunginorkesterin kanssa, ja kuoron orkesterien kanssa esittämiä suurteoksia ovat olleet muun muassa Beethovenin Missa Solemnis ja 9. sinfonia, Brahmsin Ein Deutsches Requiem, Mozartin Requiem sekä Bachin Jouluoratorio, Johannes-passio ja Matteus-passio.”

Kuoron esittely
Dominante

Aalto-yliopiston sekakuoro Dominante hurmaa yleisön tulkinnan intensiteetillä, soinnin kirkkaudella ja yhdessä laulamisen ilolla. Kuoroa johtaa dir.mus. Seppo Murto. Dominanten toiminnan kulmakiviä ovat korkeatasoinen eri aikakausien a cappella -musiikki, suuret orkesteriteokset sekä vuosittaiset ulkomaankiertueet, festivaalit ja kilpailut. Viime vuosina kuoro on tehnyt säännöllisesti yhteistyötä Sinfonia Lahden ja Lohjan kaupunginorkesterin kanssa. Dominante on perustettu vuonna 1975. Nykyisinkin yli seitsemänkymmenen laulajan kokoonpanosta suuri osa opiskelee tai on opiskellut Otaniemessä.